Napelemek az új ingatlanra

Senki sem mondta, hogy az ingatlan eladás és vétel könnyű, arra mégsem számítottunk, hogy ilyen nehéz lesz. Néhány éve, mikor megszületett a második gyerekünk, rádöbbentünk, hogy nincs mese, muszáj lesz a lakótelepi lakást egy nagyobbra vagy még inkább egy kertes családi házra lecserélnünk. Szerencsére a lakás nem volt rossz helyen, és jó állapotban is volt, így csinos kis összegre számíthattunk, de mégsem akkorára, hogy álmaink házát vegyük meg belőle. Ezért igencsak megörültünk, amikor váratlanul örököltünk egy keveset, így elkezdhettünk nézelődni az általunk kiszemelt külkerületeken és persze árulni a lakásunkat.

Aki volt már ilyen helyzetben, az tudja, mennyire nehéz ez. Egyszerre árulni, eladni és közben nézelődni és vásárolni és ezt a kettőt időben összeegyeztetni úgy, hogy ne maradjunk fedél nélkül. Szerencsére találtunk egy jó ingatlanost, aki mindenben segített. Ő tanácsolta, hogy írjuk össze, mik a legfontosabb szempontok számunkra a jövőbeli otthonunk kiválasztásánál. A lista elég hosszú volt: legyen tágas, legyen kertje, jó környéken legyen, jó közlekedéssel. Az ingatlanosunk pedig nemsokára talált is egy házat, ami mindent szempontból megfelelőnek tűnt. Elmentünk, hogy megnézzük a házat, és miközben körbejártuk, ő megemlítette, hogy a ház amúgy úgy lett tervezve, hog napelemek kerülhessenek a tetejére, de aztán ez elmaradt. De ha szeretnénk, felszerelhetjük a napelemeket, hiszen jó a ház fekvése, és a tetőszerkezet is alkalmas rá. Ez eléggé váratlanul ért minket, de mindkettőnknek tetszett az ötlet. Szeretjük a környezettudatos megoldásokat, és a gondolat, hogy az egész ház áramellátása a napból származzon, nagyon tetszett nekünk. Azt már eldöntöttük, hogy a házat megvesszük, de a napelemeknek még utána kellett néznünk. Egyáltalán mennyibe kerül egy ilyen? Hogyan néznek ki a napelem árak?

napelem árak

Hosszú hetekig böngésztük a napelem árakat, míg végül találtunk egy céget, ami elég megbízhatónak tűnt, és vállalta a rendszer telepítését. Miután megvettük a házat, el is kezdték a munkát. Borzasztóan izgatottak voltunk, el se hittük, hogy végre olyan házunk lehet, amire mindig is vágytunk. Jó környék, hatalmas kert, külön szoba mindenkinek és napelemes tető. Nincs is jobb érzés, mint amikor kint ülünk a kertben, nézzük, ahogy játszanak a gyerekek és aztán feltekintünk a napelemekre, és arra gondolunk, milyen jó, hogy tehetünk valamit azért, hogy egyszer majd a gyerekeink gyerekei is így játszhassanak. A globális felmelegedés ugyanis egyre fenyegetőbb veszély, ezért mindent meg kell tennünk azért, hogy kisebbé tegyük az ökológiai lábnyomunkat.

A másik nagy előnye a napelemeknek, hogy habár a napelem árak magasnak tűnhetnek, beszerelésük után rengeteget lehet spórolni a villanyszámlán. Ez érezhető változást jelent, nekünk egy éve van körülbelül napelemünk, és most már lassan megtérülni látszik a befektetésünk. Persze mi rengeteg áramot fogyasztunk, hiszen a gyerekek miatt egyfolytában megy a mosó- és a mosogatógép, a folyton a háttérben csipogó tévéről nem is beszélve, amin non-stop mennek a rajzfilmek. Sajnos kisgyerekekkel az ilyesmit nehéz megúszni. De napelemekkel mégsem érezzük úgy, hogy teljesen pazarló életet élünk. És így több pénz marad az igazán fontos dolgokra, mint a nyaralás, az egészséges ételek, és bármi, amire a gyerekeknek szüksége van. Ez a költözés tehát kifejezetten jól sikerült.