A ház építésének rejtelmei – A fürdő

Több olyan cikket is olvashattatok már, ami arról szólt, hogy miként kell berendezni egy helységet a lakásban. Arról is beszéltünk, hogy magában az ingatlanban hogyan érdemes elhelyezni a különböző helységeket, falakat, minek mi az előnye és a hátránya. Ezek elsőre nem tűnnek nagyon fontos dolognak, de hosszú távon meghatározzák majd, hogy mennyire fogunk boldog életet élni az otthonunkban. Ma a fürdőszoba lesz a téma.

fürdőszobával kapcsolatbanA fürdőszoba az összes szoba közül az egyik leggyakrabban használt. Ráadásul elég sok és szigorú követelménynek kell megfelelnie ahhoz, hogy praktikussá és használhatóvá váljon, és szívesen látogassuk, bármikor is kerül erre sor.

Az egyik alapvető kérdés, ami ilyenkor felmerül a fürdőszobával kapcsolatban, hogy itt legyen-e a wc is, vagy annak legyen külön helység építve. Mind a két megoldás gyakori, és mind a két lehetőség rendelkezik előnyökkel és hátrányokkal egyaránt. Ha egyben vannak, akkor sokkal kevesebb helyet foglalnak el, mint külön, viszont ha leszeparáljuk őket, akkor a fürdő és a wc is használható lesz egyszerre. Mindenki döntse el, hogy számára melyik a fontosabb és válasszon jól.

A másik hasonlóan nagy dilemma a kád kontra zuhanykabin ügy. Itt is vannak mind két oldal mellett és ellen szóló érvek. Az egyik szegmens kérdés itt is a hely. A kádnak nyilván több szabad területre van szüksége, mint egy zuhanyzónak. Emellett a zuhanyzót, egy kicsit könnyebb takarítani is. Használata olcsóbb és gyorsabb is, mivel általában az emberek nem állnak órákat a tus alatt, így vizet is kevesebbet használnak el. Egy teli kád forró víz ezzel szemben sokkal vendégmarasztalóbb tud lenni, ezért hajlamos az ember akár egy órát is elücsörögni a habok között. Persze nem árt figyelni a víz hőmérsékletét, és időnként utántölteni meleg vízzel, hogy ne fázzunk meg. Ebből kifolyólag ez sokkal kevésbé pénztárca barát és gyors folyamat, mint egy gyors tusolás. A tusolással szemben viszont kiválóan alkalmas arra, hogy kipihenjük a nap fáradalmit. Nincs is jobb, mint ülni a meleg vízben, kikapcsolt aggyal, és áztatni a testünket. Ráadásul nem csak a kedélyünk nyugodhat meg, és a stressz tűnhet el belőlünk, de az izmainknak, csontjainknak is igen jót tesz a meleg. Ezen kívül, aki szereti a romantikát, annak szintén több lehetőséget nyújt egy kád, mint egy zuhanytálca. Elég csak néhány gyertya, egy kis alkohol, meg pár illatos habosító olaj, és máris tökéletes a helyszín arra, hogy egy kis minőségi időt tölthessünk párunkkal.

Ezek után mindenki döntse el, hogy mire szeretné használni a fürdőt, melyik döntés áll közelebb a szívéhez, és válassza azt.

A fal illetve a burkolat kiválasztásával nem nagyon szeretnék foglalkozni. Ha teljesen felújítunk, vagy építünk egy fürdőt, akkor érdemes ezzel kezdeni, és csak után rátérni a többi nyalánkságra, de ettől függetlenül itt nem nagyon van jó tanács. Érdemes persze olyan anyagokat használni, amiknek nem árt a víz, és könnyen tisztántarthatóak, de ettől függetlenül lehetőségeink korlátlanok, csak a kreativitásunk szabhat korlátot. Válasszunk tetszésünknek megfelelően, elvégre is mi fogjuk használni nap, mint nap.

A mosdónál hasonló a helyzet. Szerintem érdemes elsősorban a használhatóságot figyelembe venni itt is, és csak utána a külsőt, de egyébként mindenben csináljuk úgy, ahogy nekünk a legmegfelelőbb. A kinézetben van, aki a rusztikusabb stílust szereti, míg van, akinek az ultra modern, mozgás érzékelős, érintő képernyővel állítható csapok jönnek be. A lényeg, hogy a megfelelő helyen, a megfelelő magasságban legyen, és mindig tudjuk arra használni, amire vettük.

A bútorzat kiválasztásánál érdemes követni az addigi stílust, és én kifejezetten javaslom, a rejthető, helytakarékos megoldásokat. Ezen felül a legfontosabb, hogy mindennek legyen hely.

A kiegészítőkben szintén a praktikum a legfontosabb, mint általában. Fontos azonban, hogy a kreatív megoldásokkal itt is szebb külsőt kölcsönözhetünk a szobának.

Ami még fontos, az a fűtés és a szellőztetés. Mind a kettőre megfelelő megoldást kell találni, mivel sem megfulladni nem akarunk a párától, sem megfázni nem akarunk télen, amikor kijövünk a vízből. Itt akár össze kehet vonni a kellemest a hasznossal. Például a kádba szerelt fűtés a vizet és a szobát is melegen tartja, míg a törölközőszárítót sem csak a vizes textília megszárítására lehet alkalmazni, hanem a levegő hőmérsékletének emelésére is. A padlófűtés is jó ötlet lehet, és nem árt, ha nyílászárók is megfelelőek itt.

Ha mindent végiggondoltunk és megterveztünk, akkor jöhet a vásárlás és kivitelezés. Ne adjunk alább igényeinkből, hiszen csak magunknak használunk azzal, ha a fürdés nem csak egy olyan szokássá válik, amit jobb minél előbb letudni, hanem egy kifejezetten várt eseménnyé, ami feldobja a napunkat, megnyugtat és regenerál minket. Ehhez pedig szükség van egy tökéletes fürdőszobára.