A magánéleti tapasztalatok hatása a szakmai életemre

Foglaljuk össze, hogy mi szükséges egy jó ingatlan megépítéséhez. Természetesen pénz, nyersanyag és munkaerő. Miután ez mind meg van, mi kell még? Tegyük fel, hogy nem akarod berendezni az ingatlant, csak úgy, üresen szeretnéd eladni. Ettől még szükséged van dolgokra: például ablakokra. Ha úgy érzed, a fürdőt még beszerelheted, mert ott nem olyan tárgyak vannak, mint például egy ágy, amit bárki hozhat magával és könnyen le is tud rakni, oda, ahova szeretné. De vannak más dolgok is, amit elengedhetetlenek. Én például soha nem építek úgy ingatlant, hogy nem helyezek el benne fűtést, valamint klíma felszerelést. Egyszer, egy jó kis inverteres klíma akció kapcsán ismerkedtem meg az inverteres klímával és azóta mindig csak olyat helyeztetek el az ingatlanokban. Ehhez mindig ugyanattól a cégtől szoktam rendelni. Na de hogyan is ismerkedtem meg velük?

A mi saját ingatlanunk (de hadd hívjam inkább az otthonunknak) egy igazi csoda, két emelettel, rengeteg szobával és medencével az udvaron. A feleségemmel itt neveljük a gyerekeinket. A házasságunk utáni évben építettük fel, úgy, hogy előtte két évig tervezgettük. Ennyi idő alatt bőven volt alkalmunk megbeszélni, hogy mire van szükségünk és hogyan képzeljük el az egész házat. És tényleg hasznos volt ez a két év, mert olyan álom otthont építettünk, ami szinte mindenben megfelelt az elvárásainknak és álmainknak. Azonban, ahogy el kezdtük használni, lassan rájöttünk, hogy valamiről megfeledkeztünk. Nem szereltettünk be légkondit, ami azért elég nagy hiba, mivel döglesztően meleg nyarak vannak felénk. De a telek is pont ilyen hideges és valahogy a központi fűtéssel soha nem tudtuk teljesen és jól átfűteni a nagy belterekkel rendelkező házunkat. Tehát télen fáztunk, nyáron meg melegünk volt. Ez egyébként a természetes módja az életnek, de ugyebár az ember szeretnek minél kényelmesebben élni.

Három évet húztunk le így, és már meg volt születve az első gyerekünk is, amikor szakmai berkeken belül eljutott hozzám az Intensa klíma cég inverteres klímagépeiknek az akciója. Tulajdonképpen gondolkodás nélkül csaptan le rájuk. Jeleztem egy e-mailben hogy szeretnék ajánlatot kérni, ők meg felhívtak, megbeszéltük, hogy miről van szó és látatlanban árajánlatot adtak. Ez azért volt lehetséges és egyszerű, mert építészmérnök lévén nagyon jól el tudtam magyarázni minden adottságát a házunknak.

Azért volt nagyon szuper ez a lehetőség, így, weboldalon és telefonon keresztül, mert megúsztam egy csomó dolgot, ami általában együtt jár azzal, ha egyéni vásárlóként vásárolsz ilyen jellegű termékeket. Például nem kellett sorban állnom, nem fáradtam bele a termékpaletta nézegetésében, mert kattintásnyira volt tőlem az összes, valamint gyorsan tudtam időpontot egyeztetni is. A megrendeléshez egyébként a beszerelés is hozzá járt, aminek én kifejezetten örültem, mert akkoriban még nem szereltünk be klímát a házakba és az embereim nem értettek ehhez. És tulajdonképpen azóta sem értenek, mert mindig ezzel a céggel dolgozom együtt, tőlük vásárolok és tőlük kérem a beszerelést is. Egyszerűen így a legbiztonságosabb, hiszen ők mind szakemberek. Tudom, hogy az én embereim is meg tudnák tanulni mindezt, de nekik van sok más teendőjük, amit mesterien kell tudjanak és nem akarom ezzel fárasztani őket, amikor amúgy is egy ilyen jó céggel tudok együttműködni.

Mivel az Intensa klímánál a díj tartalmaz 3 méter bukolt rézcsövet, 3 méter kondenzív elvezetőt,

3 méter elektromos vezetéket, valamint egy darab téglafal fúrást (24 és 40 cm vastagság között), ezért nekem csak annyira kell figyelnem, hogy úgy tervezzem meg az épületet, hogy ennyi felszereléssel tökéletesen lehessen beszerelni a légkondit és ne kelljen még pluszba vásárolni hozzá ezt, vagy azt. Amúgy pedig, azért is szeretem ezt a céget, mert a beszerelésen túl a karbantartást is vállalja.

Ahhoz, hogy jól működjön a klímád, valóban érdemes karban tartani. Az első dolog, amit még te is elvégezhetsz, az az általános tisztítás. Ez az előlap és a szűrők tisztítását jelenti. Ilyenkor minden esetben oda kell figyelni, hogy a készülék ne legyen áram alatt. Puha, enyhén nedves törlővel lehet tisztítani az előlapot, leszerelés után. A víz hőmérséklete ne legyen több 45 foknál, valamint semleges tisztítószeres vizet szabad csak használni. Általánosságban ezt a folyamatot három havonta kell elvégezni, de ha nagyon poros helyen használjuk a legkondit, akkor érdemes gyakrabban is megtenni ezt. Ezen túl pedig következik az, amihez már szakember szükséges. Először is, évente kétszer érdemes fertőtleníteni a klímafelszereléseket. Ezt a két alkalmat a hűtési és a fűtési szezon megkezdése előtt érdemes beiktatni. Azért nagyon fontos, mivel a klíma, amikor működik, a benne lévő párás levegő miatt tökéletes helyszín baktériumok és kórokozok szaporodására. Ugyanígy, szükséges az időszakos karbantartás is, ahhoz hogy megbízhatóan és energiatakarékosan működjön a berendezésed. Ezt is szakember kell, hogy elvégezze és ezt is a két szezon beindulása előtt kell megtörténjen.

Miért is beszélek két szezonról és miért oldotta meg ez a készülék a nyáron melegünk van, télen fázunk problémánkat? Ha szemfüles vagy, akkor már észre vehetted, hogy az inverteres klíma nem mást jelent, mint egy olyan eszköz, ami nyáron hűvössé varázsolja a lakásodat, télen pedig kiegészíti a fűtésedet, ha szükséged van rá (nekünk, otthon nagyon is szükségünk volt rá). Emellett van még néhány jó tulajdonsága is, például párátlanítóként is működik, valamint nagyon halk, mivel folyamatosan működik. Ez utóbbi kettőnek pedig ott van köze egymáshoz, hogy, mivel folyamatosan működik, így szinte soha nem megy 100%-os bevetéssel, tehát nem olyan hangos, mint a hagyományos testvérei, amelyek ki- és bekapcsolnak.

Szóval, anno annyira beleszerettünk a családommal ezekbe az inverteres Intesa klímákba, hogy azóta minden új ingatlanba ilyet rakatok be.