Egy tipp, hogyan ne süljünk meg nyáron a lakásban

Az idei nyár is úgy telt el, hogy voltak olyan forró napok, amikor a strand hideg vízén kívül nem igazán lehetett megmaradni. Amikor ilyen magas a hőmérséklet, olyankor sok ember rosszabbul alszik a megszokottnál. Ennek több összetevője is van, ráadásul majdnem mind hátrányosan érinti az alvást. Az egyik, hogy melegben alapból nem alszik annyira jól a legtöbb ember. A helyzet kezelése érdekében, és az izzadás ellen gyakran nyitják ki ilyenkor az ablakot. Ekkor aztán szúnyogok és egyéb bogarak özönlenek be a lakásba lakomázni, és garantálni, hogy bosszankodással teli legyen az éjszaka. Ráadásul valószínűleg kint legalább olyan meleg van ilyenkor, mint bent, így aztán igazából a levegőt sem hűtöttük le ezzel a cselekedettel. A harmadik dolog, amikor milyenkor még tetézheti a helyzetet, hogy a vérszívó hadak mellett a zajok is sokkal nagyobb mértékben jutnak be hozzánk így, még egy okot adva arra, hogy pihenés helyett a plafont bámuljuk. Sokan az ablak kinyitása helyett inkább ventillátort kapcsolnak, ennek viszont a suhogó hangja lehet zavaró, illetve érdem lehűlést ez sem okoz. Mi hát a megoldás? Két szó: home klíma.

Nézzük, hogy mit tud egy ilyen masina. A legfőbb adottsága nyilván a kiváló hűtő képessége. Gyakorlatilag pár perc alatt képes lehűteni a lakás levegőjét az általunk kívánt fokra. A működése ráadásul szinte teljesen zajtalan, és természetesen szúnyogokat, vagy egyéb bogarakat sem ont magából, így azoktól sem kell tartanunk. Az irányítása sem bonyolult. A távirányító helyett ugyanis okos eszközeinkkel, mint például a telefon vagy tablet, könnyedén irányíthatjuk, és szabályozhatjuk a gép teljesítményét. Emiatt nem csak a felhasználói felület lesz barátságosabb és ismertebb számunkra, de a távirányítóval kapcsolatos birtokvitákat is elkerülhetjük.

Sokan tartanak attól, hogy ha megvesznek egy ilyen szerkezetet, akkor rengeteg időbe kerül majd beszerezni, és hatalmas kosszal is jár. Ez azonban tévedés. Egy átlag beszerelés 3-4 óráig tart, és nem felújításról beszélünk, vagyis viszonylag kevés szemét termelődik. Problémásabb a helyzet, ha a csövezést a falon keresztül kell megoldanunk, mert ebben az esetben, néhány óra plusz idővel kell számolnunk, és ráadásul még drágább is lesz a munka. A hulladékot azonban minden esetben a munkásnak kell eltakarítania, így ezzel nekünk nem lesz gondunk. Valójában tehát elég könnyen és gyorsan elkészül egy ilyen projekt. Amire még érdemes lehet odafigyelni, hogy lehetőleg ne egy hálózatra kerüljön a klíma a többi háztartási géppel, ugyanis ez a későbbiekben problémát jelenthet. Amennyiben nem vagyunk biztosak a dolgunkba, nyugodtan kérjük egy villanyszerelő asszisztálását, bár nyilván ez valamennyire ismét emeli a költségeinket, de valószínűleg jobban megéri nem spórolni ezen. Minden pluszköltség ellenére, az ár így is relatíve alacsony. Pláne ha hozzá vesszük azt, ami most következik.

A gép ugyanis meglehetősen olcsón fenntartható. Energiatakarékos eszközről beszélünk, ami amellett, hogy környezetünk irányába is kíméletesebb még a számláinkon is spórol. Évente akár 30%-al kevesebb energiára lesz így szükségünk. Emellett nem csak hűtésre tudjuk felhasználni a gépet, de fűtésre is. Akár mínusz 15°C-ig is képes stabilizálni a hőmérsékletet az általunk megválasztott szinten, így télen, a hidegebb napokon lesz, ami segít a fűtésnek melegen tartani a lakást. Ami pedig abszolút hab a tortán, hogy ha huzamosabb ideig távol vagyunk a családi fészektől, akkor 8°C-on tartja a ház hőmérsékletét, ezáltal megakadályozva azt, hogy fagyási károk keletkezzenek otthonunkban.

Összességében, tehát egy olyan eszközről beszélünk, ami minden modern háztartás alapvető részét kéne, hogy képezze. Energiatakarékos volta mellett komolyan megkönnyíti az életet és rengeteg kellemetlenségtől megkímél minket, ráadásul nem csak melegben, hanem hidegben is ugyan úgy hasznunkra válik. Ezért aztán logikusan átgondolva a dolgot, mind rövidtávon, mind hosszú távon egy értékes befektetésről beszélünk. Ráadásul komolyabb idő és energia befektetése nélkül beüzemelik nekünk, ami nagyon fontos a mai rohanó világban. Akinek ennyi érv nem elég, az nyugodtan maradjon a bogaraknál és zajoknál, én minden esetre már beszereztem a sajátomat, és egyáltalán nem csalódtam benne.