Egyre nehezebb megmaradni az ingatlanpiacon

Nem most kezdtem a szakmát, egészen pontosan huszonöt éves tapasztalat van a hátam mögött. Láttam én már mindent, semmi nem tud meglepni. Adtam már el rozoga, felújítandó lakásokat, házakat, olyanokat is, amikre többet kellett költeni, hogy beköltözhetőek legyenek, mint a vételár fele. Volt dolgom befektetőkkel, és magántulajdonosokkal is. A fővárosban, és vidéken is megfordultam már, ismerem a szakma krémjét, és minden olyan trükköt, amivel egy kezdőt egyszerűen át lehet vágni nagyobb probléma nélkül. Gyorsan kiszúrom a csalókat. Könnyen meg tudom becsülni egy ingatlan értékét, és teljes vállszélességgel kijelenthetem, hogy jó vagyok abban, amit csinálok, kialakítottam a magam stratégiáját. Természetesen tudni kell alkalmazkodni a körülményekhez, minden újabb projektnél más-más dolgokat kell figyelembe venni, és nem árt, ha kiváló beszélőkéje van az ingatlanközvetítőnek, jól tud fogalmazni, gyorsan pörög az agya, és elengedhetetlen, hogy a jogi háttérrel tisztában legyen. Ha fel kell újítani valamit az eladás megkönnyítése érdekében, tudnia kell, hogy kiket keressen. Megbízható, szakértő munkások nélkül sokat tud bukni a tulajdonos egy felújításon.

A piac az elmúlt években igen nagy válságba került, ezt olvashatjuk mindenhol. Tény és való, hogy a kedvező hitelek miatt az ingatlanok ára megnövekedett. A külföldi vevők tudnak igazodni az inflációhoz, az itt élők kevésbé. Állnak az adás-vételek, a jó lakások már elkeltek, vagy csillagászati árakon vannak. Minden kiadó, hiszen az albérletek ára is megfizethetetlen hazai fizetésekhez képest. Az egyetemisták inkább kollégiumba költöznek, ezeket a lakásokat többnyire átutazó külföldiek lakják, vagy saját lakást vásárolni képtelen családok.
Mindenhol rémtörténeteket hallani, pedig korántsem olyan horrorisztikus a helyzet, mint ahogy az le van festve – habár hozzá kell tenni, valóban nem az elmúlt pár év az ingatlan bizniszek aranykora.

A vásárlók nem szeretnének plusz költséget számolni átalakításokra, olyan lakást keresnek, ami tökéletes, azonnal költözhető, és minimális változtatást igényelnek csak.
Ez nem csak a felső középosztályra igaz, hanem azokra a lakásokra is, amik már luxuskategóriába tartoznak.
Az új építésű, kis lakások a legnépszerűbbek, illetve a belváros körúthoz közelebb eső, de mégis csendesebb kis utcáiban megbújó, szintén kisebb alapterületű, másfél szobások. A garzonokat tulajdonosaik nagyrészt inkább kiadásra adják, a nagyobb, több szobás, körúti polgári lakásokkal együtt. A nagy belmagasság miatt gyakori a galéria kialakítása, ezzel is növelve a belső tér kihasználtságát.

A külső kerületek háttérbe szorultak, bár ott is mindenki most szeretné eladni családi házát, a megnövekedett árakhoz mérten sok pénz reményében. Sokan kezdtek építkezésbe, vagy vásároltak többszintes, kertes házakat a fővároshoz közel levő, de már közigazgatási területen kívül eső településeken, városokban.
Főbb szempontok a kedvező infrastruktúra, a zöld környezet, a barátságos környék, közelben megtalálható szolgáltatások, mint az óvoda, általános iskola, gimnázium, vagy akár egyetem, orvosi rendelő, kis-nagykereskedések, és egyéb, bevásárlási lehetőségek, tehát nem csak az élelmiszer, hanem más árucikkekhez való gyors hozzájutás. Mozi, étterem, kávézó, söröző, borozó, bowlingpálya, sportlétesítmények, mint az uszodák, amikben szauna, több medence, és masszázs is megtalálható, esetleg konditerem, sportpályák, de a közösségi ház közelsége, ahol szociális életet lehet élni, és megismerni a kerületben lakókat, mind növelik az ingatlan értékét. A játszóterek, parkok, sétálási lehetőségek mind olyan szabadidős tevékenységekre adnak lehetőséget, amik kedvezőek lehetnek egy új ingatlan kiválasztásánál.
A panelekben is többen laknak, mint valaha. A jó elosztással rendelkező, átlagosan hatvan négyzetméteres lakások voltak idén a legnépszerűbbek.
Befektetés céljából is vásárolnak a kedvezőtlen körülmények ellenére, hiszen viszonylag rövid időn belül megtérül a befektetett pénz mennyisége. A megvásárolt ingatlan kiadásával járó bevétel tíz éven belül visszahozza a vételárat.
Ilyen nagy mennyiségű összeg befektetésénél érdemes azért biztosra menni, és csökkenteni az már az otthoni költségeinket is. Sokan választották kiegészítő, költségcsökkentő befektetésként egy napelem park megépítését is, ugyanis így a kiadott ház, lakás, vagy a saját házunk, lakásunk költségei is csökkennek, amik hosszútávon hozzájárulhatnak nem csak az anyagi gondok megkönnyítésében, de költséghatékony megoldás albérlők, vagy számára is, ami fontos szempont lehet választásukkor a döntés meghozatalkor. Belevágni, megépíttetni általában magántulajdonosok nem merik ezeket a modern napelem parkokat, de ha már adott a lehetőség, boldogan élnek a lehetőséggel, hogy környezettudatosak is legyenek, és a számlákat is megkurtítsák.
Tehát ingatlanosként azt ajánlom, hogy érdemes valami olyan extrát beszereltetni eladásra szánt ingatlanunkba, ami különlegessé teszi a vásárlók számára tulajdonunkat. Kell valami csalogató erő, amire felfigyelnek, ami miatt a mi lakásunk vagy házunk más mint a többi. Amivel megmutathatjuk nekik, hogy amit mi kínálunk, nem csak egyedülálló, de a legokosabb választás is. Mi lenne annál jobb csalogató erő, mint egy közelben megépített napelem park, amivel csökkentheti mindenki a havi kiadásait? Mi mindenre marad még pénze abban a hónapban? Akár felújításra is tud félretenni a megspórolt pénzből, vagy medencét építtethet a kertbe.

A legfurfangosabbak azok az eladók és befektetők voltak, akik a saját vonzáskörnyezetükben levő házakat felvásárolják, megépíttetik a napelem parkot, és aztán úgy kínálják őket eladásra. Így a szomszédjait is maga választotta meg, és mindenki jól járt.

Egy napelem park megépítése kiváló ötlet ingatlanunk értékének, és egyediségének növelésére.