Az új házba kellett egy új klíma

Szerintem manapság egy ingatlant megvásárolni nagyon nehéz. És itt most nem arra gondolok, hogy nehéz kiválasztani a megfelelőt – persze az sem könnyű, hanem arra, hogy anyagilag nagyon nem egyszerű. Biztos vagyok benne, hogy évtizedekkel ezelőtt is voltak nehézségek, de ha valamit nem hallottam az idősebbektől még soha, az az, hogy milyen sok időbe telt, míg tudtak venni egy lakást, vagy éppenséggel építeni egy házat. Már évek óta figyelem az ingatlanárakat, és azt vettem észre, hogy az emelkedés nagyon gyors ütemben zajlott, és sajnos még mindig nem állt meg. Gyakran szoktunk erről beszélgetni a barátokkal, hogy hiába spórolunk, csak kergetjük az árakat, és ahogy egyre több és több megtakarításunk lesz, úgy tovább is emelkednek az ingatlanárak. Elég elkeserítő, de sajnos ez van, így sokáig marad a szülői ház, vagy az albérlet. De örök optimistaként bízom abban, hogy pozitív változás fog beállni és nem lesz probléma a fiataloknak önerőből saját otthonhoz jutni.

Egyébként, ha a lehetőségek adottak egy lakás megvásárlásához, utána is elég nehéz helyzetbe lehet kerülni, főleg akkor, ha utólagosan derül ki a lakásnak vagy az otthonnak egy-egy hibája. Így járt az egyik barátnőm és a párja is, akik jóval áron alul tudtak venni egy házat, ami ugyan felújítandó volt, de alapvetően jó állapotúnak tűnt. Csakhogy, a felújítás alatt szépen sorban kezdtek kiderülni a problémák, amik miatt nagyon elhúzódott a folyamat, és nagyon sok minden cserére szorult; ezzel pedig az volt a baj, hogy nem számoltak egyéb problémákkal sem időben, sem anyagilag. Bár elvileg ezek a hibák olyanok voltak, hogy nem lehetett előre látni, mert csak idő kérdése volt, de a tanulsága ennek akkor is az, hogy a megvásárlás előtt mindenképpen érdemes felértékeltetni vagy felméretni az adott ingatlant, különösen akkor, ha egy régebbi épületről van szó.

Szerencsére a nagy nehézségek ellenére, azóta elkészült a felújítás, sikerült beköltözni, és már hónapok óta ott is laknak. Nagyon szép lett, nagyon modern, végül nem bánták meg, hogy megvették. Most pedig, hogy itt a nyár, úgy döntöttek, hogy klímát fognak vásárolni. A keresgélés során arra jutottak, hogy egy olyan szolgáltatót kell találniuk, akik nem csak klímákat árulnak, de azok beszerelésével is foglalkoznak, mert a megfelelő szakember megtalálása pénz- és időigényes folyamat, így viszont egy helyen le lehet tudni mind a kettőt, és talán nem kell hosszú heteket, esetleg hónapokat várni arra, hogy használni tudják a berendezést.

Így találták meg a shop.klimaglobal.hu weboldalát, ahol megtalálták az igényeiknek teljes mértékben megfelelő szolgáltatást és a megfelelő klímát is. Azt mesélték, hogy a termékkínálat – már ami ugye magukat a klímaberendezéseket illeti – meglehetősen széles, mert sok márka és sok típus közül lehet választani.

A kínálatban megtalálhatók ismertebb márkák is, mint például az LG, a Panasonic, és a Toshiba – azt hiszem ezekről a márkákról mindenki hallott már. De vannak kevéssé ismertek is – nem feltétlenül „klíma körökben”, hanem úgy általánosságban, mint például a Kaisai vagy a Midea. Azért mondom, hogy kevéssé ismertek, mert ugye az említett három ismert márka más termékeket is gyárt, és sokaknak van velük tapasztalata. Ennek ellenére egy 5,3 kW-os Midea klímára esett a választásuk, ami 323.850 forintba került, és még egy wifi csatlakozó USB is járt hozzá.

Minden klímára, így erre is minimum 12 hónapos gyártói garancia van érvényben, ami meghosszabbodhat 10 évvel abban az esetben, ha a shop.klimaglobal.hu oldalán az ügyfél árajánlatot kér. Ez teljesen ingyenes. Ami egyébként egy nagyon hasznos szolgáltatás, hiszen csak szakemberek tudják megmondani pontosan, hogy milyen klíma való az adott ingatlanba, így akkor is érdemes lehet ajánlatot kérni, ha semmilyen elképzelés nincs arra vonatkozóan, hogy melyik klímát válasszuk. A helyszíni felmérésnek viszont van egy ára, de ez az összeg, megrendelés esetén levonásra kerül a vagy a klíma árából vagy pedig a beszerelés díjából.

A klímák beszerelésének az árát több tényező is befolyásolja, például az is, hogy hány darab berendezést kell telepíteni: minél több klíma, annál több munka. Konkrét árak ezzel kapcsolatban nem szerepelnek a webshopon, hiszen minden esetben egyedileg kerül meghatározásra ennek az összege.

Viszont van egy nagyon fontos információ is: klímaberendezéseket az egész ország területéről lehet rendelni, bárhová kiszállítják Magyarországon belül, viszont a beszerelés és a helyszíni felmérés igénybevételére csak Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megyében van lehetőség. Úgyhogy a barátnőmnek szerencséje van, mert Ausztriában dolgozik, és ezért Győrben vettek házat is.

A konkrét árajánlatot, ami ugye magát a klímát és a beszerelést is tartalmazza, már a helyszínen, a felmérést követően megkapták, így helyben rá is tudtak bólintani a dologra. Egyébként minden felmérést egy előre egyeztetett időpontban végeznek, így nem kell naphosszat otthon ülni és arra várni, hogy mikor érkeznek meg a szakemberek. Persze ezt a szolgáltatás egyáltalán nem kötelező igénybe venni, de mindenképpen érdemes, egyrészt a 10 év pluszgarancia miatt, másrészt pedig azért, mert bármilyen területről is legyen szó, nagyon nehéz megfelelő szakembert találni. Ha valaki úgy gondolja, hogy erre neki nincs szüksége, attól még meg tudja rendelni a kiválasztott klímát a cég webshopján keresztül is.

A klímákhoz egyébként lehet igényelni áruhitelt is, a shop.klimaglobal.hu honlapján keresztül is. Külön költsége ennek nincs, és online is elindítható az igénylési folyamat.

Én is megnéztem a honlapot és vannak akciós klíma berendezések is, viszonylag nagy árengedménnyel, amiket szintén érdemes lehet megnézni, főleg, ha valaki nagyon tudatos vásárló.

A shop.klimaglobal.hu egyébként nem csak klímaberendezésekkel és azok beszerelésével foglalkozik, de karbantartási szolgáltatás is elérhető náluk. Ennek ára alapesetben 12.000 forint+Áfa, de előfordulhat, hogy a klíma adottságai, vagy a szennyeződés mértéke miatt szét kell szedni a berendezést, viszont akkor a tisztítás költsége is magasabb lesz, egészen pontosan 20.000 Ft+Áfa. Viszont ez egy olyan szolgáltatás, amit bizonyos időközönként mindenképpen érdemes – sőt, én kötelezővé is tenném – elvégeztetni, hiszen a klímában megtelepedő baktériumok és gombák belélegzése különféle betegségeket okozhat. De ez nem csak egészségügyi szempontból fontos, hanem a klíma miatt is, hiszen a karbantartás a megfelelő működést és a hosszabb élettartamat is biztosítja. Egyébként évente ajánlott a szakszerű, megfelelő tisztító-és fertőtlenítőszerekkel elvégzett tisztítás.

A shop.kilmaglobal.hu nem csak klímákat forgalmaz és szerel be, hanem foglalkoznak még épület fertőtlenítéssel, hőszivattyúkkal, de még elektromos fűtésekkel is.  Ezek gyakorlatilag a már jól ismert radiátorok kinézetével és funkciójával egyeznek meg, de a különbség közöttük igen jelentős: míg a hagyományos fűtőberendezések forró víznek köszönhetően árasztanak hőt, addig az elektromos társaik egy fűtőbetéttel működnek, amiket áram működtet. Bevallom, én még soha nem hallottam ilyenről, de ha jól értelmeztem, akkor az elektromos fűtőpanelek is – akárcsak a klímák – teljesítménye eltérő, van például 600 wattos, 400 wattos, és még többféle teljesítményű is. Az pedig, hogy mekkora szükséges a tökéletes fűtéshez, attól is függ, hogy mekkora az adott helység, amit fűteni szeretnénk.

A barátnőm nagyon elégedett volt mind a klímával, mind pedig a szolgáltatások minőségével is, és ki is használta az alkalmat, hogy érdeklődjön a z elektromos fűtésekről is. Így nagy valószínűséggel a következő projekt az egy ilyen fűtőpanel beszerzése lesz, aminek beszerzése szintén a shop.klimaglobal.hu-n keresztül fog megvalósulni.