Ingatlan tippek helyett most néhány gondolat az öko tisztítószerekről

Annyi szó esett már ezen a blogon az ingatlanokról, ami persze nem csoda, hiszen ez a fő irányvonalunk. De most engedjetek meg nekem egy kis kitekintést a nagyvilágba, egészen pontosan a környezetbarát vegyszerek varázslatos világába.

Öko tisztítószerek. Rengeteget hallhatjuk manapság ezeket a szavakat, külön-külön na meg persze így egymás mellett is. De mindig olyan ködös, hogy valójában mi is rejtőzik mögötte pontosan. Legalábbis nekem, de azt hiszem a reklámok és hirdetések is mindig többértelműen fogalmaznak. Az öko szó tulajdonképpen szinonimája annak, hogy bio vagy hogy organikus, természetes. Jelentéstöbblettel azáltal bír, hogy az öko szerek esetében rendkívül fontos kritérium, hogy a környezetet egyáltalán nem, vagy csak rendkívül minimális szinten terheli, az összetételét, az előállítását, a csomagolását és a bomlását illetően is. Ha egy termék valóban rendelkezik ezzel a címkével és jogosan használja, feltételezhetjük, hogy megfelelt a nagyon-nagyon szigorú környezetvédelmi szabályozásoknak és valóban olyan árut veszünk meg és használunk, amely valóban hozzájárul ahhoz, hogy kevésbé szennyezzük és terheljük nem csak a bolygót, hanem a közvetlen környezetünket és benne minden élő szervezetet is – beleértve természetesen a benne élő embereket és állatokat.

A probléma általában ott kezdődik, hogy sokan úgy használnak ilyen címkéket és jelzéseket, mint az öko szó, hogy valójában nincs rá engedélyük, csak ezt valamilyen trükkös módon mégis megkerülik. Az emberek pedig bemennek a szupermarketbe és annyit látnak, hogy öko, vagy bio és sokszor gondolkodás nélkül nyúlnak a termékért, persze emelt áron, a gyártó pedig ebből húz csak igazán hasznot. Hiszen manapság annyira népszerű téma lett a környezettudatosság és a környezetvédelem, hogyha valaki egy kicsit is érzékeny ilyen téren, az megpróbál olyan megoldást keresni, amivel talán egy fokkal kevésbé tesz rosszat a természetnek, ha már vegyszerre van szüksége. Azonban ahhoz, hogy valódi öko tisztítószereket találjunk, könnyen lehet, hogy kicsit mélyebbre kell ásni és több termék hátoldalán is el kell olvasni a címkét. Ezért például nagyon jó ötlet szerintem ezeket a holmikat az interneten, direkt erre a célra készült, szakosodott webshopokban megvásárolni.