Évi új projektje: napelem rendszer családi házra

Az irodában a női szakasznak szabad volt a péntek estéje: ilyen is ritkán van. Amíg nem kezdtem el ingatlan közvetítéssel foglalkozni, sose gondoltam volna, hogy a lakás- illetve házvásárlás előtt álló leendő tulajdonosok milyen lehetetlen időpontokban akarják majd a kiválasztott ingatlant megtekinteni. Persze logikus, hogy egy normális hétfőtől péntekig tartó munkarendben dolgozó valaki leginkább hétvégén ér rá, főleg, ha a jelenlegi lakhelyétől messze kíván költözni, de azért a hajam néha égnek állt az ilyen „péntek este 10-kor megnézném, ha lehetséges” vagy éppen „szombaton olyan fél hét tájban, igen, reggel”. Hát, nem lehetséges. Tény, hogy rugalmas időbeosztásban dolgozunk, de azért nem ennyire. Nekem is családom, háztartásom van otthon.

Egyszóval, kihasználtuk a szabad péntek estét, és összeültünk hárman, lányok. Szegény Évi most még külön bajban van. Nem csak az ügyfelekkel kell egyezkednie, hanem ő maga is ügyfél. Férjével nagy projektbe fogtak bele: napelem rendszer családi házra. Párjával örökölték a helyes ki házat, ahol most laknak, Peti részéről anyai ágon. Már 3 éve, amikor beköltöztek, elhatározták, hogy ha már ilyen szerencséjük volt, hogy nem kell lakásra gyűjteni, akkor spórolnak a fejújításra, mert azért bőven mit korszerűsíteni a házikóban. Az egész ötlet az elektromos fűtéstől indult, az azonban úgy térül meg a leginkább, ha napelemet használnak. Így osztottak, szoroztak, utána néztek, és úgy döntöttek: belevágnak.

„Gondolhatjátok – nevetett Évi kínosan – azt se tudtam mi fán terem a megújuló energia, és mivel Peti foglalkozott a fűtéssel, ezért rám maradt a napelemnek való utánajárás, intézkedés…” Persze most már mindent tud a napelemről, hogyan működik, mi az az inverter, és ha nem elég a spórolt pénzük, hogyan tudják finanszírozni.

Szerencsére a nagy kutakodásban talált egy honlapot, ahol tényleg minden kérdésére megtalálta a választ, ráadásul érthető nyelven. Ráment ugyan egy fél napja, nem maradt olyan karakter, amit el ne olvasott volna, de most már mindent tud. Volt a weblapnak egy olyan átfogó része, ami kimondottan az ő terveikkel foglalkozott: napelem rendszer családi házra.

Az első és legfontosabb kérdése a pénz volt: a felújítás azért sokat elvitt a megspórolt összegből, így tudni akarta, van e esetleg valamilyen támogatásra lehetőség. Ilyet sajnos nem talált, de lakossági támogatásként felvehet 0%-os hitelt, és csupán 10% önerőt kell ehhez biztosítania. Tehát a pénz-kérdés megoldva, ebből nem lesz problémájuk. „Ha valamelyikőtöknek van lakástakaréka, azután is jár egyénként támogatás, érdemes kihasználni, csak nekünk ugye ilyen lehetőségünk nem volt.”

A következő a kérdés az volt: mégis hogyan működik? Hát, körülbelül úgy, mint a növények fotoszintetizálása, csak itt a napsugár elektromos árammá alakul. Valahol olyan érhetetlen ez, valahol pedig pofonegyszerű. A napelem panelen két réteg helyezkedik el, egyiken elektrontöbblet, a másikon -hiány van. A napsütés hatására az elektronok a pozitív rétegre áramlanak, és így keletkezik az áram.

Igenám, de az itt termelődött áram még csupán egyenáram. A háztartásokban lévő eszközök pedig váltóárammal működnek. Itt jön a képbe a napelem inverter: az ő feladata, hogy a megtermelt áramot a háztartás számára hasznosítható árammá alakítsa. Az inverternek van egy hatásfoka, és a napelem panelnek is. Előbbinél azt mérik vele, hogy a keletkezett egyenáram hány százalékát képes váltóárammá alakítani, utóbbinál pedig, hogy a napsugarak energiájának hány százalékát tudja árammá konvertálni. Ezenkívül van még egy fontos feladata az inverternek. Napelemes rendszerünk kétféleképpen működhet, a napközben termelt többletárammal kapcsolatban. Feltölthetjük ezt akkumulátorra, hogy később felhasználjuk, vagy visszajuttatjuk a szolgáltató hálózatába, így ezúton jóváíródik. Mindkét folyamatot az inverter segítségével követhetjük nyomon.

Természetesen felmerült a kérdés, hogy mi a helyzet akkor, ha például ősz van, és napokig be van borulva az ég. Nem tudjuk az időjárást befolyásolni napelemünk kénye-kedvére. Szerencsére azonban a panelek borús időben is termelnek áramot, valamint az a mennyiség, amit egy napsütéses napon megtermelnek, jóval több egy napi fogyasztásnál.

napelem rendszer családi házra

De vajon mi a helyzet az időjárási viszonyokkal? Eső, jégeső, szél – hogyan küzdenek meg ezzel a napelemek? Hát, itt jön képbe a minőség. Vannak olcsó napelem panelek a piacon, nem is igazán bírják tovább 4-5 évnél. Az a gyártócég, amelyeknek a napelemeit forgalmazza a honlap, 60 éves múltra tekint vissza, az elsők között kezdett napelem paneleket gyártani – még az űrben használatos műholdak is ilyenekkel vannak felszerelve. És ha még itt bárki kételkedne a minőségben, azoknak a megnyugtatására 25 év teljesítménygaranciát vállal a cég a panelekre.

Ami még aggasztotta Évit, az a napelemek súlya volt: nem fogja megterhelni, károsítani a tetőt? Megdöbbenve olvasta, hogy egy panel mindössze 17 kiló, így ezt az aggályát gyorsan kihúzhatta a listáról. Kimerítő leírást olvasott a rögzítés stabilitásáról és minőségéről is.

Évit nagyon megragadta a weboldal közvetlen hangneme, stílusa, egyszerű, érthető nyelvezete. Régi rossz berögződésként, ha valami nem piszkosul drága, ott rögtön valami minőségi problémát vagy átverést sejt, de a honlap erre is kielégítő válasszal szolgált: régóta vannak a szakmában, jók az összeköttetéseik és így jó áron tudják beszerezni az alapanyagokat, hogy aztán a végén mindenki jól járjon.

A befektetés megtérülésére 8-10 évet saccoltak, ezzel Évi teljesen meg volt elégedve: logikus volt, hogy a nullás villanyszámlák kb. ennyi idő alatt hozzák vissza a beruházás árát.

Ezen információk tudatában már nem volt kérdés, hogy megvalósítják terveiket. A folyamatról is talált tájékoztatást, így pontosan tudta a menetét már azelőtt, hogy bármit egyeztettek volna. Először árajánlatot kért a honlapon. Itt meg kellett adnia az éves áramfogyasztásukat, kapcsolattartó adatokat és a lakcímet, hiszen a távolság a szállítás miatt befolyásolhatja az árat. Itt lehetősége volt arra is, hogy üzenetet hagyjon a kapcsolattartó számára.

Ezután egy telefonos egyeztetés, tájékoztatás következett, ami nem járt semmiféle elköteleződéssel: ezen a ponton vissza is léphetett volna, de megfelelt neki az előzetes árajánlat, és az információ is. Így sor került a helyszíni felmérésre is: a kiérkező szakemberek kedvesek, alaposak és hozzáértőek voltak. Elmondták, hogy az adminisztráció, a dokumentálás nagy részét elvégzik ők, hiszen nekik a sok éves tapasztalattal ez nem fáradság és nem is bonyolult. Ez eltarthat sajnos hetekig, de ha ezzel készen vannak, a felszerelés egy nap alatt lezajlik, profi csapatról van szó.

Éviék az utolsó lépés előtt állnak: éppen ma délelőtt keresték telefonon, hogy jelezzék: a papírmunka sikeresen lezárult, és meg is beszélték az időpontot a rendszer telepítésére. Évi és Peti nagyon izgatottan várják, hogy felkerüljenek a tetőre és beüzemeljék a napelem paneleket.

Az egész péntek este elment ezzel a témával, de cseppet sem bántuk. Nagyon sok mindent tanultunk Évitől, megmutatta a weboldalt is, Juli el is mentette, hogy otthon megmutassa a párjának és kikérje a véleményét a témáról. Engem is nagyon érdekelt a téma, főleg, hogy az elektromos fűtés kérdése már nálunk is szóba került. Zúgott a fejem a sok információtól, alig vártam, hogy hazaérve megoszthassam Zsoltival, amit megtudtam.

Majdnem másfél hónap telt el, mire újra össze tudtunk ülni mind a hárman egy kis iszogatásra, beszélgetésre. Évi ingatlantól jött, kicsit késett, mert problémás volt az ügyfél, az eladó és a leendő vevő is, de hát van ilyen. Ennek ellenére már messziről vigyorgott és valami papírt lobogtatott felénk: mikor odaért, szó nélkül lecsapta az asztalra, Julival összekoccant a fejünk, ahogy fölé hajoltunk, majd felnevettünk.

Egy nulla forintos villanyszámla volt.