A sok munkától kicserepesedett bőrre a shea vaj a legjobb gyógyír

A nagypapám évek óta üresen álló háza már megérett arra, hogy felújítsuk, és utána kedvezőbb áron eladjuk. Papa évek óta a szüleim melletti házban él, így a ház karbantartása csak plusz költség és gond, de eddig nem tudtuk rávenni magunkat, hogy eladjuk. Bár van olyan vásárló, aki maga szeretné felújítani a lakást, így minden lépés szemmel tud tartani, a legtöbben azért még mindig szeretik magukat megkímélni a felújítással járó stressztől, és iszonyatos mennyiségű munkától.

Mi viszont úgy voltunk vele, hogy mielőtt tovább adnánk rajta, megadjuk a kellő tiszteletet annak a háznak, ahol a gyerekkorunkban annyi időt eltöltöttünk. Igyekeztünk a legjobb minőségű festékkel újrafesteni a falakat, és a legjobb minőségű burkoló lapokat használni.

Ugyanúgy, ahogy egy ház rendbehozásánál is a legjobb anyagokat próbáljuk használni, saját magunk és bőrünk gondozásánál is igazán megtehetnénk ezt. Nem olyan rég tudtam meg többet a shea vaj jótékony hatásairól az egyik barátnőmtől, aki maga is igyekszik természetes eredetű kozmetikumokat használni. Megemlítettem neki hogy a felújítás alatti munkában mostanában eléggé kiszáradt a kezem, és ő már rögtön elő is állt a tökéletes megoldással. Engem is abszolút meggyőzött arról, hogy kipróbáljam a shea vajat, pedig alapvetően elég kevés kozmetikumot használok.

Mi is az a shea vaj?

shea vaj

Ha valakinek a shea vaj még ismeretlen lenne, egy Közép-Afrikából származó fa, a karité fa terméséből nyerik ki sajtolással. Afrikában a finomítatlan shea vajat étkezéshez, de gyógyászati célokkal is használják. Euróában leginkább különböző kozmetikumok készítésekor alkalmazzák. Gazdag E vitaminban és bétakarotinban, de a kozmetikai cégek leginkább hidratáló, bőrtápláló hatása miatt szeretik használni. Szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú, de könnyen megolvad, így érdemes hűvösebb, száraz helyen tárolni. A színe változó, a zöldes-szürkétől a sárgás-fehérig a származási helyétől függően bármi előfordulhat.

Hogy használd?

A bőrre tett hatása egészen elképesztő. Puhává, és hidratálttá teszi a bőrt, és még a ráncok keletkezését is gátolja. Bőrirritáció, pikkelysömör, kirepedezett bőr és pattanások, rovarcsípések esetében nyugtató hatással bír és csökkenti a fájdalmat. A terhesség, vagy hirtelen hízás-fogyás miatt megjelenő striák megjelenése is megelőzhető vele.

A finomítatlan natúr shea vajat akár kisbabáknak készülő krémben is nyugodtan használhatjuk. Borotválkozás után is segít az érzékeny arcbőr hidratáltságát helyreállítani. De a nyári napon leégett bőr kezelésére ugyanúgy használható napozás utáni krémként, mint a téli szél által kifújt ajkak kezelésére ajakápolóként.

Mivel ennyi mindenre fel lehet használni, én is úgy döntöttem, hogy készítek magamnak shea vajas testápolót, és napvédő ajakápolót is. A testápolóhoz körömvirág olajat és levendula illóolajat is használtam a maximális kényeztető és nyugtató hatásért, míg az ajakápolóhoz méhviasz pasztillát, makadámia olajat és mentolkristályt is felhasználtam. Nem is volt olyan nehéz őket elkészíteni, és egy kis kreativitással magunk is remek minőségű krémeket tudunk elkészíteni. Az elkészült krémmel nem csak a saját kezemet kenegetem, hanem a felújításban szintén részt vevő apukámnak is adtam belőle, és még ő is elégedettségéről számolt be, és arról, hogy ilyen puha még soha nem volta bőre. Pedig ő aztán minden létező kozmetikumhoz igazán szkeptikusan szokott hozzáállni.

A lakásfelújítás is akkor igazán nagy élmény, habár némi szakszerű segítséggel, de mi magunk visszük véghez. Úgy tűnik ez a házi készítésű kozmetikumokkal is így van. A jó minőségű alapanyagokkal pedig csodákat lehet tenni, ezért választottam én is a finomítatlan natúr shea vajat.