Ezekre figyelek a konyhában ingatlanosként

Ingatlan közvetítőként dolgozom most már több mint 5 éve. A harmincas éveim vége felé közeledve úgy gondolom megtaláltam azt a hivatást, munkahelyet, amit tényleg igazán szeretek csinálni, és nem azon gondolkodok minden reggel, hogy „jaj ne már megint egy újabb munka nap”

Pedig régebben ez gyakran előfordult velem, így elég sokat váltogattam a munkahelyeimet, még főiskola alatt és után is. Nem minden esetben a munkahellyel volt a probléma, előfordult, hogy egyszerűen én nem éreztem odaillőnek magam, ezért nem tudtam 100%-ot nyújtani a mindennapok során.

Egy barátom tanácsára vágtam bele az ingatlanközvetítésbe. Mivel mindig is szerettem emberekkel kommunikálni és szeretem a változatos, kihívásokat jelentő munkát az első perctől kezdve megszerettem, amit csinálok. Az első két évben még inkább albérletek kiadásában vállaltam közvetítői szerepet, mostanra viszont már nagyobb házak, lakások eladásában segédkezem a tulajdonosoknak és a vásárlóknak is.

Számomra egy tökéletes nap, amikor egy vásárló arcán láthatom azt, hogy úgy érzik megtalálták azt a házat vagy lakást, amiben el tudják képzelni a következő hosszú-hosszú éveiket is akár. Minden ügyfelem számára már és más az, ami döntő tényezőként játszik a választás során, de van egy, ami szinte mindig, mindenkinél nagyon fontos. Ez pedig nem más, mint a házban vagy a lakásban lévő konyha. Ezt minden ügyfelem alaposan átnézi, minden konyhabútor ajtót kinyitogatnak, megnézik a pultot, a polcokat, szóval tényleg mindent.

Konyhával kapcsolatban már sok érdekes kérdésbe is belefutottam. Sokan arra kíváncsiak mikor volt utoljára felújítva a konyha, ki gyártotta a bútort, mennyire mozdítható, vagy éppen, hogy mennyibe került a konyhabútor. Sok ügyfelem szerint a konyhabútor ára igenis nagyon fontos kérdés, mert nem mindig az olcsóbb konyhabútor a jobb, és inkább a kicsit drágább, de minőségibb darabokat keresik. Mikor először találkoztam ezekkel a problémákkal őszintén nem nagyon tudtam mit válaszolni azonkívül, hogy természetesen utánanézünk és megválaszoljuk a kérdéseket. De ma már igyekszem ezekre a kérdésekre előre felkészülni a tulajdonosoktól. Ha pedig nem tudnak választ adni, akkor megpróbálom ránézésre, tapintásra is dönteni egy konyhabútorról, hogy milyen árkategóriába tartozik.

Hogyan? Mitől lesz olcsó egy konyhabútor? Ezen az oldalon nagyon jól összeszedték azokat az információkat, amik befolyásolják a konyhabútor árát. Alapvetően a minőség, az ár és az alapanyag hármasa az, ami összefügg. Persze nem törvényszerű, hogy a legdrágább választás lesz a leghosszabb életű is egyben.

Alapvetően konyhabútor választásnál 3 lehetőségünk van, ami az alapanyagokat illeti. A legbiztosabb, legminőségibb és ezért persze a legdrágább megoldást a tömör fából készült konyhabútorok jelenthetik. Arra, hogy miért a válasz itt a legegyszerűbb. Mert tényleg az egész valódi fából készül, masszív már a megjelenésük is, illetve egyfajta eleganciát kölcsönöznek az egész konyhának. Természetesen tömör fa és tömör fa között is van különbség. Tehát a nemes fából készült bútorok, mint a dió vagy a cseresznye jóval drágábbak a puhafából, mint fenyő, készült társaiknál. A tömör fából készült konyhabútorokat könnyű felismerni, ránézésre és persze tapintásra is, tehát hogyha ilyennek találkozok egy ingatlanban, akkor egyszerűbb dolgom van a konyhabútor ára, minőségre kapcsán felmerült kérdésekben is.

Második lehetőség a bútorlapanyagát tekintve az aranyközéputat jelentő farostlemez jelenti. Ezt úgy vettem észre egyszer népszerűbb az új konyhák esetében. Ennek pedig talán az a magyarázata, hogy szinte minden színben elérhető és persze nem olyan drága megoldás. A színekkel most úgy vettem észre amúgy is szeretnek játszani már a konyhában is. Míg régen a luxust az eleganciát tényleg egy sötétebb tömör fából készült konyhaszekrény jelentette, addig ma már nagyon népszerűen az egyszerű világos, szinte hófehér konyhák is. A farostlemezből készült konyhákat már kicsit nehezebb felismerni, gyakran összetéveszthető a harmadik kategóriával, ami a laminált bútorlapok.

Talán a laminált bútorlapok kategóriában a legszélesebb a választási lehetőségek listája. Ami nem csoda, hiszen tényleg a legolcsóbb kategória, mindenhol megvásárolható. Előnye még, hogy könnyen összeszerelhető és könnyen mozdítható. Mivel nem drága, ezért, ha az évek alatt tönkre is megy, szívesebben lecserélik az emberek, mint megjavítsák. Egy konyhabútor cserével pedig így kevesebb összegből is szinte új konyhát kaphatnak maguknak. Szerintem itt is előnyként jelenik meg, hogy bármilyen színben kaphatok, így akik a színesebb akár zöld, sárga színű konyhabútorokért rajonganak, akkor laminált bútorlapos megoldással viszonylag olcsón hozzá is juthatnak. Manapság pedig szerintem, ahogyan észrevettem az újabb házakban és lakásokban egyre népszerűbbek a színes, modern kialakítású konyhák.

A konyhabútorokon kívül még az étkező rész kialakítására szoktak nagyon figyelni az ügyfelek. Fontos számukra is, hogy passzoljon a konyha többi eleméhez is. Tehát, volt már olyan lakás, ahol még egy régebbi, de jó állapotban lévő tömör fa konyhaszekrényhez egy modern, könnyű, hozzá egyáltalán nem passzoló étkezőasztalt választottak, ami tönkre tette az egész hatást.

Ahogyan tovább böngésztem az említett oldalon, még olvastam pár tippet a megfelelő konyha kialakítással kapcsolatban. Ilyen például a konyhapult magassága, ami első ránézésre akár még tökéletes is lehet és csak akkor derül ki, hogy valami nem stimmel, mikor az ember már órákat eltöltött a konyhapult mellett. Ezért sokszor szoktam ügyfeleknek is javasolni, hogy próbálják ki a magasságát, az elrendezést és képzeljék el, hogy letudnák-e ott képzelni a mindennapjaikat.

Kicsit néha úgy is érzem, hogy túlzásba viszem az ilyen dolgokat és csak egyszerűbb lenne megmutatni az ügyfeleknek, hogy ilyen meg olyan a konyha, de számomra tényleg fontos lett ez a munka az elmúlt években, illetve teljesen át is érzem az ügyfelek aggódását, mert egy új otthon vásárlása mindig hatalmas feladat és persze nagy kockázattal is jár. Semmiképpen nem szeretném azt, hogy a lakásoknak, házaknak megmutatom a pozitív oldalát és aztán pedig nem hívom fel a figyelmüket olyan dolgokra, amik szerintem fontos szerepet töltenek be a választás során. Jó lett volna, hogyha valaki az én figyelmemet is felhívta volna ilyen dolgokra régebben, mert sokszor költöztem végül olyan albérletbe, ahol aztán 4-5 hónap múlva nem volt kedvem semmit csinálni és szinte megutáltam az egészet.

Tényleg nagyon megszerettem a munkámat, és most nem is tudom elképzelni, hogy a közeljövőben valami mással foglalkozzak. Pedig régebben nem gondoltam volna, hogy valaha is ingatlanközvetítőként fogok sikeresen dolgozni és még szeretni is fogom. Azonban mostanában annyira belejöttem ebbe a konyhatémába és még élvezem is, tehát követem a legújabb trendeket, odafigyelek a részletekre, hogy később akár konyhatervező állást is eltudok magamnak képzeni. Vagy akár lehet, hogy a nem is olyan távoli jövőben elkezdek foglalkozni hobbi szinten konyhák tervezésével. Először még csak látványtervezés szinten, aztán pedig kitudja.