Van, ami mindig aktuális: Spórold meg napelemmel a közüzemi számlákat!

Már nem tudom, hányadik bejegyzésemet írom, ami végül is arról szól, hogy a napelemek mennyire jók. De ingatlanosként folyamatosan azzal találkozom, hogy az emberek napelemet akarnak.

Régebben még győzködni kellett a vevőimet, hogy valójában jó, ha napelemmel felszerelt házat építenek egy üres telekre, vagy megéri, ha napelemmel szereljük fel az eladni kívánt házat, mert a piaci értéke nagyobb lesz. Voltak, akik hittek nekem, voltak akik hallani sem szerettek volna a napelemekről.

Pedig a napelemek tulajdonképpen hosszútávú befektetések. Mikor egy eladó ingatlannál vetem fel a napelemes rendszer telepítésének lehetőségét, kicsit vonakodnak a tulajdonosok. Pedig a napelem rendszer ár ebben az esetben belekalkulálható az eladási árba. És nagyon jól néz ki egy olyan hirdetés, ahol a ház energetikailag önellátó, és a napelemekre esetenként akár 20-25 év garancia is van.

Persze a napelem szerelése nem csak egy marketing fogás. A napelemek nem csak a pénztárcánknak, de a környezetünknek is jót tesznek. Sokkal kisebb annak a lakásnak az ökológiai lábnyoma, ahol napelemmel oldják meg az áramellátást.

Az pedig abszolút csak az előnyünkre válik, hogy sokkal alacsonyabb az ilyen házak rezsije. Hogyha van napelem és a fűtés is elektromos fűtéssel van megoldva, akkor a közüzemi számláink majdnem teljesen lenullázhatók, de mindenképpen sokkal kevesebbet, egészen minimális összeget kell befizetnünk havonta.

Az az általános tapasztalatom, hogy a potenciális vásárlók éppen ezért keresik is azokat az ingatlanokat, amelyek energiaellátása korszerű, azaz napelemekkel vannak felszerelve. Ezek a vevők hajlandóak többet is fizetni ezekért a házakért, mert tudják, hogy a pénzük meg fog térülni és sokszor többet spórolnak hosszútávon mint amennyivel többet fizettek egy napelemmel felszerelt házért.

A 0 Ft-os villanyszámla sokaknak csábító lehet, de mire is van szükség ahhoz, hogy ezt az álombeli állapotot elérjük?

A válasz természetesen elég egyértelmű: napelemere. A napelemek segítségével le lehet nullázni az áramszámlát. Ilyenkor sokakban felmerül a kérdés, hogy hogyan is működik ez pontosan?

Amikor egy napelemes rendszert telepítenek, akkor bekötésre kerül egy egyedi mérő is. A napelemet bekötik az áram hálózatba, és a mérőműszer pedig méri, hogy mennyi áramot “adunk le” és mennyi áramot vételezünk a szolgáltatónktól.

Ideális esetben a leadott illetve a vásárolt áram különbsége nulla. Ebben az esetben nem kell fizetnünk az áramért. Előfordulhat viszont, hogy egy hónapban több áramot használunk, mint amennyit termelünk, de olyan hónap is van, hogy több áramot termelünk, mint amennyit elhasználunk. Ezért mindig pontos kimutatást kapunk a leadott és a vételezett áram arányáról. Ha ez 0, akkor jó a napelemes rendszerünk. Előfordulhat, hogy több áramot adtunk, mint amennyit vettünk, ilyenkor nekünk fizetnek. Persze senki ne gondolja azt, hogy ebből meg lehet élni, nem adnak valami sok pénzt az így keletkezett plusz áramért, de nekünk m,ár az is jó, ha nem kell villanyszámlát fizetnünk, nem igaz?

Ha pedig valamiért mi használtunk több áramot, mint amennyit termeltünk, akkor azt ki kell fizetnünk. Ebben az esetben egyébként indokolt a napelem bővítése.

A legtöbb napelemes rendszert a lehetőségek szerint úgy alakítják ki, hogy könnyedén bővíteni lehessen azt, hogyha esetleg az áramfogyasztásunk nőne, mondjuk egy új gép miatt.

Fontos, hogy olyan szakemberekkel terveztessük meg a napelemes rendszerünket, akik értik a dolgukat, elismertek a szakmájukban, minőségi anyagokkal dolgoznak.

A sporoljnapelemmel.hu oldalát ajánlom, mert itt nem csak mindenféle információt lehet megtudni a napelemekről, az áramspórolásról, hanem személyre szabott árajánlatot is készítenek nekünk.

Amikor egy új vevő arról érdeklődik, hogy mennyibe kerülne napelemet tetetni az új házra, akkor rendszerint itt kérünk árajánlatot nekik. Akkor is ezt használom, ha a jelenlegi tulajdonosok szeretnék napelemmel bővíteni a házat, mielőtt eladnák azt.

A napelem 8-10 év alatt hozza vissza az árát, ezért viszonylag hosszabb távú befektetés, de azoknak is kiváló befektetés, akik éppen költöznek, illetve azoknak is, akik eladnák a házukat.

A napelem telepítésnek egyébként nincsenek nagy feltételei, csak egy megfelelő dőlésszögű, erős tetőszerkezet kell hozzá. Persze jó, ha délnyugati tájolású a tető, illetve ha nincsen semmilyen napot takaró objektum a közelben (mondjuk egy magas fa), így maximalizálni lehet a napelemek kihasználását, áramtermelését. Persze az sem akadály, ha a tetőszerkezet nem megfelelő, vagy a tájolás, esetleg a dőlésszög nem jó, ugyanis vannak napelemek, amiket akár tartóelemekre is fel lehet szerelni, így akár a kert végében is lehetnek a napelemek, ebben az esetben annyi a változás, hogy a tartó oszlopokat is ki kell fizetni, illetve több kábelre van szükség, de az eredmény ugyanaz.

A kivitelezéshez szintén csak a sporoljnapelemmel.hu-t tudom ajánlani. Nagyon jó árajánlatokat küldenek és volt már szerencsém több eladandó vagy éppen megvett ingatlan okán is dolgozni velük. Mindig nagyon jó munkát végeztek, mindenki elégedett volt a munkájukkal és az általuk telepített rendszerek is remekül szuperálnak.

Szerintem nemsokára már nem is lehet majd eladni azokat a házakat, amik nincsenek napelemmel felszerelve, hirtelen annyira nagy lett a kereslet irántuk. Így ha valaki éppen el szeretne adni egy ingatlant, javaslom, hogy konzultáljon egy szakemberrel, aki megmondja neki, hogy mennyibe kerülne egy napelemes rendszer kiépítése, és gondolkozzon el rajta, hogy megéri-e vállalni a telepítés költségét.

Ti hogy gondolkoztok a napelemekről? Szerintetek is egyre népszerűbbek? És mi a véleményetek a megtérülésről?