Csak a legmegbízhatóbb elektromos tervekkel

Ingatlanközvetítőként az a legnehezebb, hogy egy lakásban minden egyes négyzetméterről tudnod kell mondani valamit, akkor is, hogyha csak párszor voltál egyáltalán eddig benne. Ilyenkor a szerethető történetek szoktak a legjobbak lenni, de vannak esetek, amikor tényleg rá kell térni a részletekre, mert az ügyfélt minden pontosan érdekel. A legnehezebb dolgom mindig akkor volt, amikor az elektromos hálózattal kapcsolatban érkeznek a kérdések – ez miért úgy van megoldva, ott miért nem lehet még plusz konnektor, jöhet-e még egy lámpa, és mennyibe kerülne ezt az egészet újracsinálni?

Persze mindezekre úgy, hogy nincs villamosmérnök végzettségem, elég nehéz válaszolni, és gyakran nem is tudok mit mondani. Ilyenkor elütöm egy olyannal, hogy „majd még megnézem az elektromos terveket”, vagy „meg kell kérdeznem valakit az irodánál”, és reménykedek, hogy többet nem kerül elő.

Nemrégiben azonban úgy döntöttem, hogy változtatok ezen, mivel egy olyan helyen kellett elkezdeni lakásokat árulni (többet is egyszerre, így mindenképpen megérte a befektetett energiát), ahol ismert volt az elektromos tervező, és meg tudtam szervezni, hogy személyesen is találkozzak vele.

Abban reménykedtem, hogy a beszélgetés során fel tudok szedni annyi ismeretet az elektronikáról, hogy tudjak mit válaszolni a kapott kérdésekre. Például legyen egy általános fogalmam arról, hogy mit jelent technikailag az, hogy csináljunk egy új konnektort. Milyen akadályai vannak ennek, mi a technikája, mit kell előtte megnézni, és leginkább az, hogy mennyibe kerül egy ilyen kivitelezése. De ha van valamilyen általános elv, ami alapján a tervezés során kiválasztják, hogy hol legyen a konnektorok helye, azt is jó lenne tudnom.

Persze a beszélgetés során rá kellett jönnöm, hogy az elektromos tervek nem olyanok, mint az egyszeregy. Főleg, hogyha egy olyan emberrel beszélgetünk, aki több, mint tíz éves tapasztalattal rendelkezik a témában, és annyi nagy projektet vezérelt már le, hogy át tud látni szinte minden eléje kerülő problémát, és az összes buktatót látja.

Buktatókból márpedig nem kevés van, hisz egy elektromos terv elég komplex ahhoz, hogy minden részére alaposan oda kelljen figyelni, különben egyetlen egy túlterhelt hálózati elem zárlatot eredményezhet, és dominóként összedőlhet az egész rendszer.

Azt legalább megtudtam, hogy az olyan felhasználói igények, mint a konnektorcsatlakozók száma vagy elhelyezése egy rendes elektromos tervezőnél mindig megoldhatóak. Sőt, az is az egyik legfontosabb alapelv, hogy a vásárlónak mindig olyan rendszer álljon elő, amilyet kíván, így ha bárki felújításba vagy teljes újratervezésbe kezd, akkor minden igényét ki lehet elégíteni.

A legnagyobb problémákra, hogyha valaki hülyeséget akar csinálni, akkor persze egy tapasztalt elektromos tervező ezekre tud figyelmeztetni. Sőt, akár elektromos terv megtekintése esetén is vannak olyan tipikus hibák, rossz méretezések, amiket meg tud valaki mondani, így mindenképpen megéri ilyen alapos munkaerőt, tervezést kérni.

Mivel mi elég sok lakással foglalkozunk, mi magunk is sokszor futottunk már panaszba, ami egy vevőtől érkezett: ilyen az, amikor valaki azért akar kártérítést kérni, mert egy elosztóval tíz dolgot dugott egyetlen konnektorba, és „tönkrement az áram”. Ezért számunkra például mindenképpen előnyös, hogyha egy olyan elektromos tervezővel dolgozunk együtt, aki érti a dolgát, és az ilyen panaszokat egyszerűen le tudja szerelni, a felmerülő kérdéseket pedig megválaszolni.

Arról lemondtam a beszélgetés után, hogy az elektromos terveket megértsem, de legalább annyit már tudok, hogy van olyan kapcsolatom, aki segíteni tud, hogyha arról van szó. Az ügyfeleimnek pedig, akik rögtön már úgy veszik meg a lakást, hogy tudják, hogy valamit át akarnak építeni, tudok kit ajánlani, ha elektromos hálózatról van szó, akiben biztos vagyok, hogy meg tudja oldani a problémákat.

Így aztán, ha valaki megkérdezi tőlem, hogy „lehetne-e máshol konnektor” akkor már tudok is telefonszámot adni, és csak megkérem, hogy csináljon egy mini elektromos tervet: mutasson rá, hogy melyik falra akar, és mi már meg is mondjuk, hogy az pontosan hogyan lehetséges.