Ingatlanosként mindent tudnom kell

Ingatlannak foglalkozni mindig is jó befektetés volt, most is az és a jövőben is az lesz. Illetve, mint munka, úgy is nagyon jó. Már régóta ezt csinálom, nagyon sok embert megismertem, nem csak a szakmában, hanem azon felül is. Vagyis inkább azon kívül. Ráadásul az is elég kecsegtető, hogy jól tudok vele keresni, így a saját igényeim szerint fel tudtam építeni magamnak, illetve a családomnak azt az otthont, amiről mindig is álmodtam.

Emlékszem, már kiskoromban eldöntöttem, hogy ingatlanokkal akarok foglalkozni. Tetszik az is, amikor egy komplett lakást kell bebútorozni és lakberendezni. Ráadásul mindig szerettem beszélni, emberekkel találkozni, meggyőzni őket, már fiatal koromban is nagyon értettem ehhez. Pontosan emiatt már akkor is diákmunkaként hasonló munkákat vállaltam el, ahogy emberekkel kellett foglalkoznom és akár eladni nekik.

Aztán, amikor tinikoromban anyukámék eladták a lakásunkat és egy nagyobba költöztünk, akkor ismertem fel a tényt magamban, hogy ez az én álmom, hogy ingatlanos legyek. Aztán így is alakult és már hosszú évek óta nyomom a szakmát.

A minap is bemutattam egy lakást egy új vevőpárosnak. Kicsit esetlenek ebben a témakörben, nem nagyon tudják, mikre kell figyelni, mit és hogyan kell intézni, milyen opciók vannak arra, hogy hitelt vegyenek fel, és még sorolhatnám. Nagyon biztosra még azt sem tudták megmondani, hogy milyen lakásra is vágynak pontosan.

Úgyhogy ahogy csak tudtam, segítettem nekik, mutattam többféle lakást, elmondtam azt is, hogy különböző méretű lakások milyen árkategóriába eshetnek nagyjából. Az anyagi részét viszont inkább rájuk bíztam, mondtam nekik, hogy egyszerűbb, ha megnézik a bankok kínálatait, beszélnek velük, megkérdeznek tőlük mindent, hiszen ők sokkal jobban tudják őket tájékoztatni, mint én. Szóba jött aztán az is, hogy milyen dolgokra kell odafigyelniük, ha lakást keresnek és meg akarják venni.

Egyből elkezdtünk beszélgetni az energetikai tanúsítványról, hiszen az egy fontos dolog ebben a témában. Erre máris tudtam nekik egy nagyon jó céget mondani, akik ezzel foglalkoznak, gondoltam, hátha jobban képbe kerülnek ezzel úgy, ha ők maguk olvassák el, hogy ez mire jó és miért van és hogy miért kell ezt mindenképp megkapniuk majd, ha megvesznek egy lakást. A https://www.e-tanusitas.eu/energetikai-tanusitvany-arak/ weboldalon pedig teljes körűen lehet erről tájékozódni.

Viszont, ha esetleg te nem tudnád, hogy miről van most szó, akkor szívesen elmondom neked. Erre a tanúsítványra 2012 óta mindenképp szükség van, tehát a lakástulajdonosoknak, vagy éppen háztulajdonosoknak mindenképp be kell szerezniük egy ilyet az ingatlanukhoz, ha szeretnék azt eladni. Ugyanis, mint tudniillik, vagy legalább is szinte egyértelmű, az energiafelhasználásunk jó nagy részét arra fordítjuk, hogy az ingatlanunkat fenntartsuk. Erről pedig egy tanúsítványt kell kiállítani, hogy az ingatlan milyen minőségben van ebből a szempontból.

Ez a cég nagyon jó, mert akár 24 órán belül elintézik ezt az egészet, és sürgős esetben sem kérnek el felárat. Meg lehet velük rugalmasan beszélni, mikor jönnek ki helyszíni felmérésre, így akár hétvégén vagy az esti órákban is elvégezhető a munka. Lakások és házak esetében ugyan külön árakon dolgoznak, de ez sem drága egyáltalán. És ingyenes náluk a kiszállítás is, ha már a pénznél tartunk.

Rengeteg előnye van annak, hogy őket válassza az ember, már csak ha elolvasod az oldalon szereplő információkat, már abból kiderül. Úgyhogy ha bárkinek szüksége van energetikai tanúsítványra a lakása vagy háza eladásához, akkor ajánlom ezt a céget.

Az ügyfeleim örültek neki, hogy erről is beszéltünk, ugyanis az egyikőjük kollégája most akarja majd eladni a lakását, így gondolták, hátha jól jön majd neki ez az információ. Ők pedig most már tudják, hogy erre is oda kell figyelniük majd, ha esetleg nem általam vesznek lakást.

Egyébként azért arra kíváncsi lennék, hogy amikor valaki arra szánja el magát, hogy több millióért vesz egy lakást, akkor hogy lehet, hogy szinte semmilyen fogalma nincs semmiről? Nem akartam őket faggatni ezzel kapcsolatban, mert nem az én dolgom, de azért kíváncsi lettem volna. Minek mennek el egy ingatlanoshoz, hogy keressen nekik lakásokat, ha azt se tudják még, honnan fogják a maradék kis pénzt összeszedni? Mert hogy egyébként nem hatalmas összegű hitelre lett volna szükségük, csak pár millió kellett volna még, hiszen sikerült elég jó kis pénzt összespórolniuk erre. Mindenesetre annak örülök, hogy engem választottak, mert tényleg szívesen segítek. És legalább megtudták, mi az az energetikai tanúsítvány. De legközelebb megkérdezem majd egy másik ügyfelemet is, hogy ő vajon hallott-e már erről és, hogy tudja-e mi az. Mert ha nem, akkor bizony neki is el kell majd mondanom.