Az ingatlanügynökök és a naptárak különleges kapcsolata

Vannak bizonyos szakmák, melyeknél nem reggel 8-tól délután 4-ig tart a munkaidő, hiszen tulajdonképpen nem is ér véget egy percre sem. Ezek a szakmák már tulajdonképpen hivatások, kell hozzájuk a lelkesedés, és még az egész embernél is egészebb emberekre van szükség hozzájuk. Az ilyen, a szabadidőt és a családi életet is megszenvedő tevékenységek igazi elhivatottságot követelnek!

Nos, az én férjem napi szintű elfoglaltsága pontosan ilyen. Ingatlanügynökként dolgozik, úgyhogy pontosan tudom, hogy miről beszélek. Nem elég, hogy szinte percre pontosan be van táblázva, hogy hová megy, kivel találkozik, mikor megy terepre ingatlanokat bemutatni az érdeklődőknek, és mikor megy vissza az irodába – természetesen még rendre becsúsznak újabb megkeresések és ügyfelek is. A tennivalóit hol a Google naptárában rögzíti, hol pedig a mindig magánál hordott kis noteszébe ír föl telefonszámokat, vagy előfordul az is, hogy az itthoni naptárba firkál be időpontokat és ingatlanadatokat.

A kollégái akik a baráti körünk szerves részét képezik –  természetesen mind ugyanebben a cipőben járnak. Nekem ezzel kapcsolatban támadt egy ötletem, ugyanis a férjem kereken 20 éve dolgozik már ebben a szakmában, ezért úgy gondoltam, hogy meglepem többek között a munkájához passzoló, praktikus naptárakkal is. Persze nem egy fajtával, hanem a jegyzetelési szokásainak megfelelően mindenfélével: asztali naptárral, falinaptárral, sőt még határidőnaplóval is. Sőt, úgy terveztem el, hogy még a kollégáinak is kedveskedem, és őket is megajándékozom.

Naptár nyomtatás - Nyomdai termékek | Color Nyomda

Az ajándék naptárak megtervezésével kapcsolatban többféle szempont vezérelt, mivel úgy éreztem, hogy egészen mások a prioritások egy falinaptárnál, egy asztali naptárnál és egy határidőnaplónál is. Mindenképpen valami személyre szabott dolgot szerettem volna, plusz olyat is, ami az ingatlan ügynökökre jellemző – ha lehet ilyet mondani. Mindenesetre jó sok fotót sikerült összegyűjtenem, amiket szétválogattam a különféle kivitelű naptárakra. Ezek után már csak azon izgulhattam, hogy a kivitelezést ki fogja megvalósítani. Szerencsémre egy ismerősöm ajánlotta a Color Nyomdát. Azt mondta, hogy ez a vállalkozás még a kisebb megrendelésekkel is szívesen foglalkozik és nem sorolja hátra őket. Úgy éreztem, hogy ezt a lehetőséget pont nekem találták ki, ezért meg is néztem a Color Nyomda weboldalát, és ott is a Naptár nyomtatás – Nyomdai termékek | Color Nyomda oldalt, amely a naptár készítést taglalja.

Elsőként egy ajánlatkérő lapot találtam, melyet kitöltve – az adatainkat megadva és a rendelésünket, az elképzelésünket röviden leírva – , rövid időn belül választ kapunk. Én az adatlap kitöltése előtt jól átnéztem a Color Nyomda Naptár nyomtatás – Nyomdai termékek | Color Nyomda oldalán található leírást. Itt útmutatást adtak arról, hogy például mely tulajdonságok jellemzik a jó naptárakat. Itt nagyjából azokat a kritériumokat találtam, amikre részben magamtól is rájöttem, tehát, hogy alapvetően feladat- és tevékenység tervezőként is és irodai kiegészítőként is használható naptárat praktikus készíteni. De sokaknak lehet bármilyen ilyen leírás kiemelten hasznos.

Emellett az útmutató azt is javasolta, hogy praktikus, ha a naptárunkban a hétvégéket és az ünnepnapokat is jelöljük. Ezt természetesen én is szem előtt tartom. A névnapok feltüntetését már nem tartom különösképpen fontosnak, illetve csak azokat jelölném, amelyeknél a családunk, a barátaink, illetve a férjem kollégái érintettek. Emellett – bár egy ingatlanügynöknek nem nagyon vannak kőbe vésett ünnepnapjai – azért ezeket is jelölni fogom.

Az ismertetőben a Color Nyomda által ajánlott naptártípusok felsorolásánál jó pár olyan modellt találtam, amit el szeretnék készíttetni. Ilyen például alapvetően az asztali fekvő naptár, a határidőnaplós kivitelezésű naptár, a fali spirálozott naptár, illetőleg a férjemnek még szeretnék egy zsebnaptárat is ajándékozni. Mindazonáltal a nyomda ajánlatai közt találtam még egy olyan megoldást is, amire előzőleg én nem gondoltam, pedig szintén nagyon praktikus. Ez pedig nem más, mint az asztali könyöklő. Ez természetesen akkor praktikus, ha az íróasztalánál ül valaki, és közben mondjuk telefonál, miközben abszolút szabadon, cetli keresgélés nélkül lejegyzetelheti az elhangzott, fontos dolgokat.

A kivitelezést tekintve présfóliázással, vaknyomással és egyedi színnyomással is kérhető a Color Nyomdánál az egyedi naptárunk. Ezen kívül azt láttam a weboldalon, hogy még céges naptár katalógussal is rendelkezik a nyomda. Ezt a mintát is a megrendelők rendelkezésére bocsátják, ha éppen egy vállalkozás a saját céges arculatára kívánja szabni azt. Ezt olvasva még azon is elgondolkodtam, hogy a férjem munkahelyét, az ingatlan forgalmazó céget is érdemes lenne megkeresni ezzel az ötlettel, hiszen remek marketing lehetőség rejlik a naptárral való céges reklámozásban.

Még rendkívül hasznosnak találtam a weboldalon található úgynevezett „leadási segédletet” is, mely tartalmazta azokat a szakmai szempontokat, melyek mentén érdemes előre dolgozni ahhoz, hogy a nyomdai kivitelezés minél gyorsabb és zökkenőmentesebb legyen. Ennek érdekében kitértek az illusztrációk leadásának szempontjaira. Ennél a pontnál például nagyon hasznos információkat találtam arra vonatkozóan, hogy a fotók minimum felbontása mekkora legyen, aztán a betűkészletek használatáról is új dolgokat tudhattam meg, valamint a színek vonatkozásában is találtam tudnivalókat.

Emellett a különleges technológiákra vonatkozóan, például az UV lakk, stanc, bieg, illetve prég formákra vonatkozóan lelhetünk információkat. Aztán mindenki azt gondolja, hogy mindent tud a pdf formátumokról.,, Ezt a tévhitet oszlatja szét a nyomda pdf-fel kapcsolatos, módfelett praktikus dolgokat felvonultató leírás. Amire pedig én kifejezetten kíváncsi voltam, azok olyan nyomdai munkafolyamatokat meghatározó alapvető dolgok, mint a vágáshoz, a méretezéshez tartozó kifutó, illetőleg egyéb nyomdai paraméterek. Ezeknek a meghatározásával mindig is hadilábon álltam. Akik hozzám hasonlóan tartanak a méretezés, illetve (el)méretezés problémáitól, azok erre vonatkozóan is kapnak itt használható tudnivalókat.

Arra is van természetesen lehetőség, hogy a kivitelezendő anyagunkat úgy adjuk le, hogy azt a nyomda tördelje be. Erre nézvést word, excel, powerpoint dokumentum-formátumokra leszűrve találhatjuk meg az elvárásokat.

Végül a „leadási segédletek” menüsorának utolsó etapjában megtaláljuk azt is, hogy a kész nyomdai fájlokat hogyan juttassuk el a nyomdához. Itt megtalálható a Color Nyomda budaörsi telephelyének elérhetősége, valamint e-mail címe. Többek között arra is javaslatot tesznek, hogy a nagyméretű fájlokat esetlegesen milyen tárhely használatával küldjük el a részükre.

A holnapot tovább böngészve még érdekes információkat találtam a nyomda által használt gépparkról is. A berendezéseket háromféle csoportosításban találtam meg, úgy mint: nyomtatásra vonatkozóan, az utómunkákra, illetve a kötészetre vonatkozóan. Engem most elsősorban a nyomtatási vonal érdekelt, így ezt vettem inkább górcső alá.

Itt pedig olyan fantasztikus masinákat találtam, mint például a Durst WT-250, amely egy hullámkarton nyomtató, vízbázisú, és valami elképzelhetetlen teljesítményre képes, ugyanis akár 300 m2 nyomtatást tud óránként produkálni, méghozzá kiváló minőségben, 1000 dpi nyomtatással. Mindemellett az sem mellékes, hogy a technológiája teljesen környezetbarát – ásványi olajoktól és nehézfémektől mentes.

A Mimaki JFX 200-2530, egy nagy formátumú uv led táblanyomtató különlegességét az adja, hogy a nyomtatást több alapanyagra is képes elkészíteni, méghozzá egy menetben – színes és fehér réteg egyidejű nyomtatásával. Az ő maximális sebessége egy kicsit alacsonyabb, 25 m2/óra, de ugyanúgy környezetbarát technológiával dolgozik, mint az előző szerkezet, és praktikuma, hogy nincs száradási idő az általa legyártott termékeknél.

És azt hiszem, az igazi nagy ágyút is megtaláltam a Color Nyomda weboldalán, ami nem más, mint a Durst RHO P10, melyet úgy aposztrofáltak, mint a kategória legsokoldalúbb és legproduktívabb uv nyomtatója. Csodálatos 1000 dpi-s fine art minőségben dolgozik, tökéletes szín reprodukcióval. Munkáját 140 m2/óra maximális sebességgel végzi.

Persze fogalmam sincs, hogy az általam megrendelt naptárak melyik géppel fognak készülni, de abban száz százalékban biztos vagyok, hogy a Color Nyomda az általa ígért fantasztikus minőségben és gyors határidővel fogja azokat elkészíteni!